Erkende Expertisecentra
Het ministerie van VWS heeft na onderzoek door KPMG (mei 2019) vastgesteld dat voor een aantal Laag Volume Hoog Complexe Zorg (LVHC)-doelgroepen specifieke kennis en kunde nodig is om de kwaliteit van de zorg nu en in de toekomst te borgen. Het gaat dan om cliënten met een langdurige zorgvraag die specifieke kennis en kunde vergt om de kwaliteit van de zorg te borgen. De mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis (LBS) behoren tot deze doelgroepen. Het betreft in Nederland enige tientallen mensen. Lees hier meer over de doelgroepafbakening LBS.
Deze hoog complexe zorg vraagt om nauwe samenwerking tussen verschillende disciplines binnen en buiten de keten voor LBS. Denk aan artsen, maatschappelijk werkenden, paramedici, GZ-psychologen en deskundigen op het gebied van verpleging en verzorging. Zij werken samen om bij te dragen aan goede diagnostiek en passen specifieke zorgprogramma’s toe om herstel van bewustzijn te bevorderen. Ook is een passende fysieke omgeving en deskundige begeleiding van cliënt en naasten nodig. Vanwege de opbouw van expertise is het belangrijk dat alle benodigde disciplines voor deze doelgroep onder één dak te vinden zijn.
DEC & REC
Deze gespecialiseerde zorg wordt geleverd in een (onderdeel van een) instelling en wordt een expertisecentrum genoemd. Dat kan een Doelgroep Expertisecentrum (DEC) zijn of een Regionaal Expertisecentrum (REC).
Doelgroep Expertisecentra
Zorgorganisaties die het LIN-programma aanbieden zijn expertisecentra LBS in de langdurige zorg met een positief deskundigenadvies van de Commissie Expertisecentra langdurige zorg (CElz), ook wel de Doelgroep Expertisecentra (DEC) genoemd. Deze organisaties zijn onafhankelijk getoetst aan de hand van kwaliteitscriteria. Omdat zij deze onafhankelijke visitatie positief hebben doorlopen, kunnen zorgkantoren specialistische zorg bij deze organisaties inkopen. Zo krijgen deze organisaties financiering voor deze specifieke doelgroep om passende zorg te realiseren. In samenwerking met de andere zorginstellingen vertegenwoordigd in het doelgroepnetwerk LBS en het Kenniscentrum LBS wordt kennis en expertise ontwikkeld, verspreid en toegepast.
Regionale Expertisecentra
Expertisecentra LBS in de langdurige zorg die het Chronische zorgprogramma voor mensen met LBS aanbieden en die een positief deskundigenadvies hebben ontvangen, worden de Regionale Expertisecentra (REC) genoemd. Deze organisaties zijn onafhankelijk getoetst aan de hand van kwaliteitscriteria van de CElz. Omdat zij deze onafhankelijke visitatie positief hebben doorlopen, kunnen zorgkantoren specialistische zorg bij deze organisaties inkopen. Zo krijgen deze organisaties financiering voor deze specifieke doelgroep om passende zorg te realiseren. In samenwerking met de andere zorginstellingen vertegenwoordigd in het doelgroepnetwerk LBS en het Kenniscentrum LBS wordt kennis en expertise ontwikkelt, verspreidt en toegepast.