Over ernstig niet-aangeboren hersenletsel
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is hersenletsel dat iemand in de loop van zijn of haar leven heeft opgelopen. Dit kan komen door externe factoren zoals een verkeers- of sport ongeluk, maar ook door interne factoren zoals een beroerte, hersenbloeding of langdurig zuurstoftekort. Als je te maken krijgt met niet-aangeboren hersenletsel verandert dit je hele leven. Je kunt je werk en je hobby’s vaak niet meer uitvoeren zoals je dit voor het hersenletsel deed. Niet alleen jouw eigen leven verandert ingrijpen, maar ook die van naasten.
De mensen die verblijven in de instellingen die deel uitmaken van EENnacoma hebben zonder uitzondering een combinatie van problemen, waardoor zij niet in staat zijn zelfstandig of met begeleiding in de maatschappij te leven. Ze zijn afhankelijk van een 24-uurs zorg en begeleiding. Het patroon van restverschijnselen en resterende mogelijkheden kan tussen mensen uiteenlopen, waardoor het voor de zorginstellingen soms lastig is om voor iedereen een volledig op het individu toegesneden aanpak toe te passen. Afhankelijk van de fase waarin iemand is wordt behandeling geboden gericht op herstel, dan wel wordt zorg geboden gericht op welzijn en welbevinden.
Uitingsvormen ernstig niet-aangeboren hersenletsel
Iemand die ernstig hersenletsel oploopt raakt vrijwel meteen in coma. De meeste mensen die de acute fase van het hersenletsel overleven, komen binnen enkele dagen tot weken weer bij bewustzijn. Maar dit geldt niet voor iedereen. De meeste mensen gaan door een aantal opeenvolgende niveaus van bewustzijn heen, voordat zij weer volledig aanspreekbaar zijn.
Wegwijzer langdurige bewustzijnsstoornis (LBS)
Het is soms moeilijk voor de naasten van patiënten met een langdurige bewustzijnsstoornis (LBS) om de verschillende fases in de zorgketen voor mensen met LBS duidelijk voor zich te zien. Daarom hebben we een aparte pagina gemaakt waarin dit wordt uitgelegd. Klik hieronder voor meer informatie over deze wegwijzer.