Prevalentieverschillen van patiënten in vegetatieve toestand in Nederland en Wenen, Oostenrijk: een vergelijking van waarden en ethiek.
Beljaars, D. E., Valckx, W.J., Stepan, C., Donis, J., & Lavrijsen, J.C.M.
Abstract
Objectief
Er is weinig bekend over de prevalentie van aanhoudende vegetatieve toestand/niet-responsief waaksyndroom en vergelijkingen tussen landen. Het doel van deze column was om de redenen te onderzoeken voor het vergelijkbare aantal patiënten in vegetatieve toestand dat werd gevonden in prevalentiestudies in verpleeghuizen in 1 Europees land (Nederland) in vergelijking met een enkele Europese stad (Wenen, Oostenrijk).
Ontwerpen
De column is gebaseerd op een literatuurstudie van de vegetatieve toestand in Nederland en Wenen in de periode 2007-2008, in de context van professionele interacties met families en artsen van patiënten in vegetatieve toestand. Daarnaast werden in beide landen families en artsen geïnterviewd om standpunten te illustreren.
Resultaten
Vergelijkbaar tussen de 2 instellingen zijn de populatiekenmerken en de definitie van, en criteria, voor de vegetatieve toestand. Een verschil is te vinden in de ontwikkeling van gezaghebbende beleidslijnen in Nederland, na publieke debatten en rechtspraak, die destijds in Wenen nog niet bestonden. Er lijken ook verschillende maatschappelijke waarden te zijn met betrekking tot revalidatie en beslissingen over het levenseinde voor patiënten in vegetatieve toestand.
Discussie
De belangrijkste verklaring voor de verschillen in vegetatieve toestand prevalentie tussen Nederland en Wenen is te vinden in de verschillende maatschappelijke waarden over patiënten in vegetatieve toestand en hun behandeling en revalidatie. In Nederland wordt levensverlengende medische behandeling, inclusief kunstmatige voeding en hydratatie, als zinloos beschouwd en kan deze worden ingetrokken als er geen uitzicht op herstel is. In Wenen worden patiënten in vegetatieve toestand echter beschouwd als ernstig gehandicapt en die behoefte hebben aan langdurige revalidatie en sociale re-integratie. Er is in deze context geen discussie over het levenseinde.
Zoekwoorden
Medische ethiek, aanhoudende vegetatieve toestand, prevalentie, revalidatie, niet-reagerend waaksyndroom, stopzetting van de behandeling