Prevalentie van neuropsychiatrische symptomen en gebruik van psychofarmaca bij patiënten met niet-aangeboren hersenletsel in de langdurige zorg: een systematische review.
Kohnen, R.F., Gerritsen, D.L., Smals, O.M., Lavrijsen, J.C.M., & Koopmans, R.T.C.M.
Abstract
Objectief
Er is weinig bekend over de prevalentie van neuropsychiatrische symptomen (NPS) en psychofarmacagebruik (PDU) bij patiënten jonger dan 65 jaar met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in de langdurige zorg. Het doel van deze studie was om de literatuur over de prevalentie van NPS en PDU te beoordelen.
Methoden
Een systematisch literatuuronderzoek van Engelse, Nederlandse en Duitse artikelen in Pubmed, EMBASE, PsycINFO en CINAHL is uitgevoerd met behulp van MeSH en vrije-tekst termen.
Resultaten
Zes artikelen voldeden aan de inclusiecriteria. De woonplaats was voornamelijk een verpleeghuis en de meeste onderzoeken werden uitgevoerd in een populatie van patiënten met traumatisch hersenletsel. De steekproefomvang varieerde van 40 tot 26.472 bewoners en NPS werd beoordeeld met verschillende beoordelingsinstrumenten. Depressieve symptomen kwamen het meest voor met een prevalentie variërend van 13,9% tot 39,3%. Twee studies rapporteerden PDU waarbij kalmeringsmiddelen (59%) de meest voorkomende psychofarmaca waren, gevolgd door anticonvulsiva (35%) en antidepressiva (26-34%).
Conclusies
Patiënten met ABI ervaren levenslange gevolgen, ongeacht de oorzaak van NAH, die een grote impact hebben op hen en hun omgeving. Meer inzicht in de omvang van NPS en PDU, door middel van prevalentiestudies, is nodig om tot passende zorgverlening voor deze patiënten te komen.
Zoekwoorden
Niet-aangeboren hersenletsel, prevalentie, neuropsychiatrische symptomen, gebruik van psychofarmaca, langdurige zorg