Voor professionals

Prevalentie en kenmerken van neuropsychiatrische symptomen, kwaliteit van leven en psychofarmaca bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel in de langdurige zorg.

Kohnen, R., Lavrijsen, J., Smals, O., Gerritsen, D., & Koopmans, R.

Abstract

Doel
Vaststellen van de prevalentie van neuropsychiatrische symptomen (NPS), kwaliteit van leven en psychofarmacagebruik bij mensen van ≤65 jaar met niet-aangeboren hersenletsel in verpleeghuizen.

Ontwerpen
Cross-sectioneel, observationeel onderzoek onder patiënten van 18-≤65 jaar met niet-aangeboren hersenletsel die zijn opgenomen op speciale zorgafdelingen in Nederlandse verpleeghuizen.

Methoden
Volgens de Commissie voor onderzoek met menselijke proefpersonen in januari 2017 vereiste deze studie geen ethische goedkeuring. Verpleeghuizen worden geworven via het landelijk verworven expertisenetwerk hersenletsel voor patiënten met ernstig hersenletsel, de regionale hersenletselteams en door te zoeken op internet. Patiëntkenmerken worden verzameld door middel van digitale vragenlijsten. Neuropsychiatrische symptomen zullen worden beoordeeld met de NeuroPsychiatric Inventory-Nursing Home-versie, de Cohen-Mansfield Agitation Inventory en de St. Andrews Sexual Behaviour Assessment; cognitie met het Mini-Mental State Examination, kwaliteit van leven met de Quality of Life after Brain Injury Overall Scale en activiteiten van het dagelijks leven met de Disability Rating Scale. Medicatie wordt opgehaald uit het elektronische voorschrijfsysteem. De gegevensverzameling is in 2017 begonnen en zal in 2019 worden gevolgd door gegevensanalyse. De rapportage zal in 2020 worden afgerond.

Discussie
Er is weinig bekend over NPS bij patiënten met niet-aangeboren hersenletsel in verpleeghuizen. Bij patiënten tot de leeftijd van 65 jaar werden slechts zes onderzoeken gevonden naar de prevalentie van NPS.

Impact
Patiënten met ernstig niet-aangeboren hersenletsel ervaren levenslange gevolgen, die een grote impact hebben op hen en hun omgeving. Hoewel er steeds meer aandacht is voor de overleving van deze kwetsbare groep patiënten, is het ook belangrijk om het bewustzijn over de gevolgen op de lange termijn te vergroten, met name de NPS, kwaliteit van leven en psychofarmacagebruik bij niet-aangeboren hersenletsel. Inzicht in de omvang van deze problemen is noodzakelijk om tot passende zorg voor deze patiënten te komen.

Zoekwoorden
niet-aangeboren hersenletsel, langdurige zorg, neuropsychiatrische klachten, verpleegkundigen/verloskundigen/verpleging, verpleeghuis, prevalentie, psychofarmaca, kwaliteit van leven