Voor professionals

Intensieve neurorevalidatie bij patiënten met een langdurige bewustzijnsstoornis

Driessen, D.M.F., Sharma-Virk, M., Van Erp, W.S., Heijenbrok-Kal, M.H., Koopmans, R.T.C.M., Lavrijsen, J.C.M., Ribbers, G.M., Utens, C.

Samenvatting (Engels)

Langdurige bewustzijnsstoornissen (PDOC) zijn een groep zeldzame en complexe aandoeningen die kunnen optreden na niet-aangeboren hersenletsel. De zorg voor patiënten met PDOC is uitdagend. Voor het beste resultaat wordt intensieve neurorevalidatie aanbevolen. Sinds 2019 is intensieve neurorevalidatie beschikbaar voor patiënten met PDOC van alle leeftijden in Nederland in een geïntegreerde zorgketen van medische revalidatie en bekwame verpleegkundige zorg.

In dit artikel presenteren we het onderzoeksprotocol van de DOCTOR-studie, die tot doel heeft inzicht te geven in de herstelpatronen en prognostische factoren van meerdere uitkomsten van patiënten met PDOC die intensieve neurorevalidatie ondergaan. De TOPDOC-studie is een aanvullende studie over ethische kwesties zoals kwaliteit van leven, kwaliteit van sterven en beslissingen over het levenseinde in dezelfde populatie van patiënten met PDOC. Samen kunnen deze uitkomsten de bestaande intensieve neurorevalidatie en PDOC-zorgketen voor patiënten, hun families en zorgprofessionals verder optimaliseren.

Zoekwoorden: Bewustzijnsstoornissen, Hersenletsel, Uitkomsten, Neurorevalidatie, Beslissingen rond het levenseinde.