Actueel

Verdiepingsmiddag: Verantwoorde innovaties in de NAH

25 november 2022

“Verantwoorde innovatie in de NAH-zorg” was het thema van de inspirerende verdiepingsmiddag georganiseerd door EENnacoma op 25 november. Tijdens deze middag maakten maar liefst 66 zorgverleners, wetenschappers, ervaringsdeskundigen en experts vanuit onder meer de overheid en verzekeringswereld kennis met vooruitstrevende interventies om de zorg van mensen met niet-aangeboren hersenletsel te verbeteren.

Dagvoorzitter dr. Willemijn van Erp opende de middag en ging in gesprek met prof. Dr. Marianne Boenink, hoogleraar ethiek van de gezondheidszorg, over de vraag hoe je in de zorg voor deels wilsonbekwame, kwetsbare patiënten met NAH verantwoord kunt innoveren. Vervolgens presenteerden 4 partijen, sommige onderdeel van het reguliere Nederlandse zorgaanbod, andere niet, hun innovaties voor mensen met ernstig NAH: TRAINM Clinics (Edward Schietecatte), VRelax (Frank Nuus) en De Roode Draak (Cindy van het Ende) en de LIS-poli (locked-in Syndroom) van de Hoogstraat (Carine Roos, logopedist, en Catja Dijkstra, revalidatiearts).

Na de flitspresentaties was er ruime gelegenheid tot kritisch-constructieve uitwisseling met de innovators. Er werden VR-brillen uitgeprobeerd, de Mollisuit van De Roode Draak kon worden bekeken en werden er meerdere praktijkbeelden van De LIS-poli en TRAINM Clinics getoond.

IMG20221125140735
Hele Groep
IMG20221125143437

Nadat er traditiegetrouw een foto werd genomen op de trap van het Experience centre van het Radboudumc, ging de middag verder met een discussie aan de hand van prikkelende stellingen geleid door Prof. Dr. Marianne Boenink. Zijn innovaties van de zorg voor mensen met ernstig NAH goed als ze de hoop op verbetering levend houden? Moet de familie van de patiënt het laatste woord krijgen over de vraag of een innovatie leidt tot een betekenisvolle uitkomst? En wie dient de innovatie te betalen? Meer dan genoeg stof tot nadenken, waarbij onze indruk is dat de klinisch-wetenschappelijke inkadering van innovaties in de NAH-zorg met deze middag weer een stap dichterbij gekomen is. Want dat passende zorg voor deze doelgroep niet kan zonder nieuwe ontwikkelingen, was alle aanwezigen duidelijk. Dagvoorzitter dr. Willemijn van Erp sloot af met een bijzonder praktijkvoorbeeld waarbij een slaapmiddel tot een grote vooruitgang en blijdschap leidde, maar dit ook bezorgdheid mee bracht omdat de gevolgen op mentaal gebied moeilijk in te schatten waren.

Wij kijken terug op een geslaagde en zeer boeiende middag!

Telefoon 9
Telefoon 10
Verdiepingsmiddag 6 (6)