Actueel

Maak kennis met Patricia Huijbregts - de nieuwe voorzitter van de Vereniging Doelgroepnetwerk LBS

27 september 2024

Maak kennis met Patricia Huijbregts, voorzitter van de Vereniging Doelgroepnetwerk LBS en bestuurder bij WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), een toonaangevende VVT-organisatie in de regio Den Haag. De vereniging Doelgroepnetwerk LBS richt zich op het bevorderen van zorg en samenwerking voor mensen met LBS en op de ontwikkeling van kennis en de bevordering van de kwaliteit van deze zorg. WZH biedt zorg aan mensen met onder andere dementie, niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en chronische lichamelijke aandoeningen. WZH is samenwerkingspartner in het netwerk EENnacoma. De locatie WZH Nieuw Berkendael, is met een Doelgroep Expertisecentrum (DEC) gespecialiseerd in de zorg voor mensen met langdurige bewustzijnsstoornissen (LBS) en fungeert ook als Regionaal Expertisecentrum (REC) voor mensen met LBS.

Patricia Huijbregts (1)

Patricia Huijbregts

Vertel iets over je achtergrond

Ik ben opgeleid als voedingskundige en epidemioloog en heb altijd een passie gehad voor onderzoek, maar mijn hart ligt bij de patiënt. Een persoonlijke ervaring toen ik aan het begin van mijn studie als patiënt in het ziekenhuis belandde, heeft me diep geraakt en gevormd: ik realiseerde me toen hoe belangrijk het is dat we de mens blijven zien, in plaats van te focussen op enkel de aandoening of de medische problematiek. Dit inzicht heeft me gedreven om me in mijn werk te richten op de kwaliteit en de organisatie van zorg. Ik vind het essentieel dat we de zorg zo organiseren dat we niet alleen de ziekte behandelen, maar ook de mens zien en leren kennen. Vanuit die visie werk ik al jaren in verschillende rollen, waaronder als bestuurder bij WZH. Hierbij probeer ik altijd de vraag te stellen: wat is de meerwaarde voor de bewoner, cliënt, patiënt of burger?

Waarom spreekt de functie van voorzitter van de Vereniging LBS je aan?

Deze functie ligt me na aan het hart, omdat het om een kleine en kwetsbare doelgroep in de langdurige zorg gaat. Het gaat om minder dan 50 mensen per jaar die dit treft, maar de problematiek is ernstig en maakt grote impact op iemands leven. Mijn ervaring in diverse bestuurlijke functies, samen met de expertise die binnen WZH Nieuw Berkendael als Doelgroep Expertisecentrum (DEC) en Regionaal Expertisecentrum (REC) is opgebouwd, komt in deze rol goed van pas.

Waar kijk je het meest naar uit in je rol als voorzitter?

We hebben met het netwerk van DECs en RECs een goede infrastructuur neergezet die laagvolume en hoogcomplexe doelgroepen zoals die van mensen met langdurige bewustzijnsstoornis helpt. Ik hoop dat we er met de vereniging voor kunnen zorgen dat mensen nog meer de juiste zorg op de juiste plek krijgen en dat instellingen weten waar deze patiënten terecht kunnen. Daarom hoop ik dat we meer landelijke bekendheid genereren, zodat we de zorg voor deze bijzondere groepen kunnen optimaliseren. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.